معجزه اي به نام آب پنير
همه ما با شیر گاو، گوسفند و مواد لبنی مانند خامه، کره، ماست و پنیر آشنایی داریم، اما این بار ما قصد داریم تا شما را با مفاهیم تازهتری مانند آب ماست و آب پنیر که طی فرآیند تولید ماست و پنیر بدست میآید، آشنا کنیم. تابه حال شاید هنگام تهیه ماست و پنیر، آب زرد رنگ آن را که مادهای زائد فرض کرده دور ریختهاید، در واقع این ماده همان سرم و یا قسمت مایع شیر است. زمانی که شیر بریده و دلمه شود به دو بخش مایع و تکههای جامد تبدیل میشود که اصطلاح همان آب ماست و یا پنیر است. معمولآ در زمان تولید ماست و یا پنیر خانگی همیشه مقدار زیادی از این ماده زرد رنگ تولید میشود و افراد غافل از اینکه بسیاری از گروه مواد آلی، معدنی، درصد زیادی انواع اسید از جمله اسید لاکتیک، برخی پروتئینها و همچنین بسیاری از ویتامینهای گروه ب در این ماده وجود دارد است، آن را دور میریزند. شاید به جرات میتوان گفت که این املاح به قدری برای برخی از افراد نیازمند مانند سالمندان حیاتی است که با مصرف آن بسیاری از مشکلات و بیماریهای آن برطرف خواهد شد و به ندرت بتوان در طبیعت مادهای با این خواص درمانی منحصربهفرد یافت. آب پنیر در طب سنتی قدیم جایگاه ویژهای داشته و به عنوان نوشیدنی شفابخش در کتب قدیم یاد شده است. امروزه نیز در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و یا در حال توسعه با توجه به تحقیقات انجام شده بر روی این ماده حیاتی، برای مصرف عموم انواع گوناگون آن را به صورت قرص، مکملهای غذایی، پودر و نوشیدنی در فروشگاهها عرضه میشود که دارای خواص درمانی بوده و گاهی به همراه آبمیوه و طعمدهنده های طبیعی ارائه میشود که مورد استقبال عموم قرار گرفته است.
پودر آب پنیر یا پروئتین وی (whey protein) یا پودر آب ماست است که به عنوان مکمل غذایی کاربرد دارد.
پودر آب پنیر محصول فرآیند خشک کردن آب جدا شده از شیر، پس از فرآیند تولید پنیر و یا پرمئیت (پودر حاصل از آب پنیر تولید شده از فرآیند UF) تا رسیدن به رطوبت 4-3 درصد است. از مهمترین مشخصات این محصول علاوه بر حلالیت، دانسیته و ویژگیهای میکروبی، وجود لاکتوز به فرم کریستالی است که سبب حفظ کیفیت و جلوگیری از جذب رطوبت در آن میشود.
شکلها:
1.کنسانتره پروتئین وی: که شامل چربی، لاکتوز و %29 تا %89 پروتئین است که این مقدار به نوع محصول بستگی دارد.
2. پروتئین وی مجزا: حاوی حداقل چربی، لاکتوز و کلسترول است و %90 بیشتر پروتئین دارد.
3. پروتئین وی هیدرولیزشده: معمولآ در مصارف کلینیکی استفاده میشود، زیرا تا حدی خرد شدهاند و هضم آن آسانتر است.
خواص درمانی:
1. بالابرنده سرعت هضم غذا، بهترین ضد یبوست، بهترین کاهش دهنده وزن: این ماده حیاتی با دارا بودن مقادیر بالای املاح در عمل هضم غذا شرکت کرده و باعث تحریک حرکات روده میشود و با توجه به سرعت بالای هضم این ماده باعث دفع هرچه بهتر مدفوع میشود که یبوست را از بین برده و باعث تخلیه هر چه بهتر رودهها شده که در نتیجه کاهش وزن را در پی دارد. بهتر است قبل از هر وعده غذایی یک لیوان آب پنیر تهیه شده را میل نمایید.
2. بهترین از بین برنده سلولیت: با توجه به اهمیت دفع چربی به هنگام مصرف این ماده حیاتی، در صورت مصرف طولانی این ماده غذایی باعث دفع چربی اضافی و در نتیجه کوچکتر شدن شکم و کاهش سلولیت خواهد شد.
3. بهترین تنظیمکننده قند خون: طی تحقیقات انجام شده بر روی افراد مبتلا به دیابت نوع دو مصرف آب پنیر در این افراد باعث ترشح انسولین شده و در نتیجه سبب تنظیم و کاهش میزان قند خون در این افراد میشود.
4. بهترین تنظیمکننده فشار خون: باید توجه داشت که مصرف زیاد مواد حاوی سدیم باعث بالا رفتن فشار خون و کاهش مصرف این مواد نیز سبب کاهش و تنظیم فشار خون میشود. این ماده با بالا بردن غلظت یونهای کلسیم، پتاسیم و منیزیم که در آب پنیر به صورت طبیعی و نه مصنوعی وجود دارد و باعث درمان و تنظیم فشار خون و کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا میشود.
5. بهترین مکمل غذایی برای ورزشکاران: نیاز به آب و املاح برای افرادی که در طول روز به فعالیتهای ورزشی میپردازند حتی از یک وعده غذا هم مهمتر است و با توجه به اهمیت غذایی و سرعت هضم و جذب این ماده غذایی و از طرفی دارا بودن منبع بسیار کربوهیدرات و انواع متعدد املاح، مصرف این ماده حیاتی برای ورزشکاران به عنوان یکی از بهترین مکملهای غذایی به هنگام ورزش عمل خواهد کرد. پروتئین وی برای افزایش تولید پروتئین در ماهیچهها مفید است. بدنسازان بهطورطبیعی میتوانند 150 گرم در روز از این پروتئین مصرف کنند که البته این مقدار بستگی به وزن فرد و شرایط بدنی او دارد. معمولآ 1 گرم پروتئین به ازای نیم کیلوگرم از وزن بدن در بدنسازان توصیه میشود.
6. بهترین مکمل غذایی برای سالمندان: تحقیقات نشان داد که اغلب افراد سالمند دچار مشکلات گوارشی بسیاری هستند که با مصرف مداوم و مرتب آب پنیر فرآیند گوارش و دفع آنها اصلاح میشود. همچنین بسیاری از مشکلات مانند: بواسیر و هموروئید که در اثر نامنظم شدن گوارش در این افراد ایجاد میشود را پیشگیری و درمان مینماید.
7. اثر انتیآکسیدانی فوقالعاده: آب پنیر با دارا بودن اثر آنتیاکسیدانی طبیعی که دارد باعث کاهش ترکیبات اکسیده شده میشود و این اثر را در مدت مصرف حداقل دو هفته میتوان مشاهد نمود.
8. مفید در رشد و تقویت استخوان: مقادیر بالای مواد آلی و معدنی در آب پنیر باعث رشد، تقویت استخوانها و تحریک سلولهای بنیادین تشکیلدهنده استخوان میشود که تمام این اعمال با جذب مواد حیاتی از طریق روده میشود.
9. تقویت سیستم ایمنی بدن: پروتئینها و حتی اسیدهای آمینه موجود در آب پنیر باعث تقویت و کارکرد هر چه بهتر سیستم ایمنی بدن میشود که باعث کمک به فعالیت سلولهای لنفوسیت t که نقش مهمی در پاسخ ایمنی بدن دارند و در نتیجه کاهش تحلیل بافتهای بدن در طی بیماری و افزایش سطح سلامتی و تسریع بهبودی بدن بعد از بیماری خواهد شد.
10. مفید برای افرادی که از خوردنن مواد حاوی پروتئین منع شدهاند: با توجه به اینکه آب پنیر مقدار کمی چربی و پروتئین دارد ولی دارای مقادیر زیادی مواد معدنی خصوصآ کلسیم میباشد و ویتامینهای محلول در آب آن مثل ویتامین B2 و B6 نیز بیشتر است، بنابراین به افرادی که باید چربی و پروتئین کمی مصرف کنند و در مقابل به مواد معدنی و ویتامین نیاز دارند، توصیه میشود آب پنیر بیشتری مصرف کنند. برای مصرف بهتر است قبل از صبحانه یک فنجان و قبل از شام نیز یک فنجان میل شود.
11. کمک به دفع سنگ کلیه: یکی از دلایل مهم ابتلا به سنگ کلیه عدم نوشیدن آب کافی است، نوشیدن روزانه 2 تا 3 لیوان آب پنیر و یا آب ماست با دارا بودن مقدار کمی پروتئین و کلسیم باری به کلیهها تحمیل نکرده و در عین حال سبب بیشتر شدن ادرار و دفع بهتر مواد زائد مانند: اگزالات و اسید اوریک که از مواد تشکیلدهنده بسیاری از سنگهای کلیه هستند، میشود.
12. کمک به دفع سنگ صفرا: همانطور که در بالا نیز گفته شد، این ماده با دارا بودن حالت اسیدی و حالت ضد یبوست باعث درمان و از بین رفتن سنگهای صفرا که در مراحل ابتدائی تشکیل هستند، میشود.
13. درمان تورم مفاصل، دست و پا: این ماده با دارا بودن حالت دفع بلغم و پاکسازی بدن از اخلاط که گاهآ باعث تورم مفاصل در افراد بلغمی مزاج میشود، سبب کاهش تورم در مفاصل و درمان در طولانی مدت خواهد شد.